Vészi Margit 3. - Margita és Ady


Vészi Margit első szerelme Ady Endre volt. Bár a dolog barátságnak indult - Léda azért nagyon nem örült neki, hogy a 17 éves kis fruskának Ady verset írt. Ez a Margita élni akar.

A képen Margit olyan 16-18 lehet. Ott áll Jolán testvére mögött és álmodozik. Az időpontot nézve valószínű, hogy épp Adyra gondol, akibe már akkor beleszeretett amikor még nem soha nem látta. Apja újságában olvasta a verseit, és azonnal rávette a papát, hogy hívja meg a költőt Dunavarsányba - természetesen egyedül.
Dunavarsányba, a Vészi villába meghívót kapni nagy megtiszteltetés volt - nyaranta ott gyűlt össze a pesti szellemi élet színe virága. Ne feledjük, Vészi József a Pester Lloyd főszerkesztője volt, ha ő pártolt egy alkotót, annak azonnal megnőtt az ázsiója. Nem csoda, hogy a család kamaszodó lánygyerekei is nagy népszerűségnek örvendtek. Ady is rögtön rámozdult a nagyvilági dámaként viselkedő, franciául tökéletesen beszélő, művelt, csinos Margitra.
Akit azonban meglehetősen elbizonytalanított a költő ápolatlan külseje, félszeg beszédmodora és nem utolsó sorban az a tény, hogy akkor már köztudott volt szifilisz fertőzöttsége. Vészi Margit feljegyzi, mennyire megijedt attól, hogy a költő éjszaka rémálmokkal küszködött és rendszeresen ordítva ébredt.
A Margita ciklus ennek ellenére elkészült - és Vészi Józsefnek nagyon nem tetszett. Egyáltalán nem akarta, hogy a lányának köze legyen egy ilyen megbízhatatlan alakhoz, így Margitot Párizsba küldte, ahol mindenki meglepetésére a lány nem festeni, hanem énekelni tanult, noha akkor már a háta mögött volt egy sikeres pesti kiállítás.
Amikor visszaért, már egy méásik férfiért lobogott a szíve, akitől utána már hiába tiltották.
Adyval azért jó barátságban maradt, a költő minden kötete dedikált példányát elküldte az ő Margitájának, és akkor is hozzá sietett, amikor Léda elvetélt közös gyermekükkel. A gyereknek hét ujja volt, akárcsak Adynak születésekor. Ez az egyetlen dokumentum, amely azt bizonyítja, hogy a gyermek Adyé volt.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Ez mind nagyon érdekes, de roppant módon hiányolom belőle az évszámokat és a tényszerű adatokat.

Unknown írta...

Kedves Fodor Marcsi. Amennyiben még figyeli ezt a bejegyzést, úgy a segítségét szeretném kérni. Vészi Margit falusi lak című rajzának eredetét szeretném felkutatni. Hogy mikor és hol készült, és, hogy pontosan milyen épületet ábrázol. Egyelőre csak spekulálok hogy mi lehet pontosan, mert van pár "gyanús" körülmény, amely arra mutat, hogy az egykori dunavarsányi Vészi Kúriát ábrázolja ez a kép. Ez azonban nagyon nagyon nem biztos még, ezért kerestem meg Önt. Amennyiben tudna nekem segíteni ebben, vagy legalább abban hogy hol tudnék tovább kutakodni ezzel kapcsolatban, úgy kérem keressen meg a terekagnes1980@gmail.com címen. Nagyon köszönöm.

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...