Aragóniai Beatrix


Századokon át szinte minden kép mögött ott állt a megrendelő, aki nem csak pénzzel, de gyakran határozott koncepcióval is rendelkezett. Ezek az ízlésformálók persze általában férfiak voltak: királyok, nemesek, gazdag patrónusok. De néha-néha egy-egy nő is akadt köztük.

Beatrix lehet, hogy a leghíresebb magyar királyné - de nem a legnépszerűbb. A magyar nemesség és a történetírók soha nem bocsátották meg neki, hogy nem ajándékozta meg örökössel igazságos Mátyás királyunkat, léha olasz művészeket hívott udvarába és Corvin Jánost, Mátyás törvénytelen fiát nem engedte trónra lépni, mert ő maga akart uralkodni a magyarok felett. Pedig valójában sokkal több joga volt az uralkodásra, mint férje fattyának, csak valahogy mindig rossz lóra tett a politikai játszmák terén. Márpedig mint tudjuk, a történelmet a győztesek írják.
Amikor a nápolyi királylány magyar földre lépett, kora egyik legjobb partijának számított. 16 éves kora óta önálló udvart vezetett, ami már akkor írók, költők, zenészek tucatjait látta vendégül. Ő maga nemcsak kivételesen szép volt, de egyenesen százada legbölcsebb asszonyának tartották. Műveltségét, ékesszólását számtalan versben megénekelték, kezéért pedig tucatnyi herceg vetélkedett. Mátyás szerencsésnek mondhatta magát, amikor sikerült megnyernie a kezét.
Persze Mátyást nem az egetrengető szerelem vezérelte - azt akarta, amit a többi kérő: a világszép menyasszony fényűző udvarát és pártfogoltjait, hogy ezek emeljék majd az ő nemzetközi ázsióját is.
Beatrix pedig azt tette, amit kellett: magával hozta a könyvtárát, zenészeit, íróit, szokásait, luxustárgyait, kőfaragóit és mindenkit, akit csak meg tudott nyerni magának. Mátyás pedig boldogan olvasztotta be mindezt saját udvartartásába. Felesége emblémái (az aragóniai gyémánthegy) mellé sajátokat talált ki, mint a kút, sárkány, homokóra, méhkas, hordó és ezekkel díszítette környezetét. És bár az udvar esztelen pénzköltésnek tartotta, hogy Beatrix költőknek, kőfaragóknak,ötvösöknek ad pénzt - azt már senki nem emeli ki, hogy Mátyás ebben nagyon is támogatta felesége törekvéseit, szabad kezet adott neki, sőt élvezte ennek áldásos hatásait. Mert hogy ezekben a körökben is van, amit pénzzel nem lehet megvásárolni.
A legjobb művészek bármely királyi-hercegi udvarban szívesen látott vendégek voltak. Oda mentek, ahol jobban érezték magukat. A legszebb kódexeket pedig nem lehetett pénzért megvenni - azt ajándékba adták annak, aki megérdemelte. Beatrix szépsége és hírneve elég vonzó volt - egy nagyobb kódexszállítmányt kifejezetten ajándékba kapott és adott Mátyásnak rögtön. Pietro Bono, a kor leghíresebb lanténekese is csak azért jött el Magyarországra, mert Beatrix bájával elintézte a ferrarai királynál, hogy az egy év szabadságot adjon neki.
Ezek óriási kulturális és művészeti eredmények - mégse sokat hallunk róluk. A történetírók azonban sokkal inkább szeretnek arra emlékezni, hogy az özvegy királynő Mátyás halála után is trónon akart maradni, erősen támadva Corvin Jánost, és hozzáment II. Ulászlóhoz, a másik trónkövetelőhöz, hogy hatalmon maradjon. Ám terve kudarcot vallott, Beatrixot csúnyán rászedték. Az esküvőn Bakócz Tamás szándékosan formai hibát vétett a latin szövegben, így az esküvő érvénytelen lett, ám ezt csak két évvel később vágták a királynő szemébe, akin ezután egész Európa nevetett. Beatrix még 24 évig élt Magyarországon, eközben felépítette az esztergomi érseki palotát, ahol hatalmas udvart tartott fenn. Ekkor készülhettek azok a reneszánsz freskók, amikből mára csak a négy erény képe maradt eredeti helyén az utókorra és amelyeket talán a kor leghíresebb festője, Boticelli készített.
Hogy miért olvashatunk róla mégis csupa rosszat? Hát mert Bonfini történetein nőttünk fel, aki személyes okok miatt orrolt meg a királynőre. Ugyanis ő először Beatrix udvarával együtt érkezett Magyarországra, ám csúnyán összevesztek és Beatrix hazazavarta a történetírót. Bonfini később Mátyás kérésére jött vissza, aki kifejezetten felesége orra alá akart ezzel borsot törni. Bonfini pedig örömmel szidta a királynőt, aki akkor már meddősége miatt amúgy is kegyvesztett volt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...